Filmek Hírek Külföld

PETER FONDA BETEGSÉG MIATT LEMONDTA A FEBIOFESTEN VALÓ RÉSZVÉTELT

Peter Fonda amerikai színész egészségügyi okok miatt lemondta részvételét a csütörtökön kezdődő prágai Febiofest nemzetközi filmfesztiválon – közölte Gabriela Vágner, a filmszemle szóvivője kedden Prágában.

Az eredeti tervek szerint a 79 éves amerikai színész nyitotta volna meg a Febiofestet.
A kultikussá vált Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kap a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért, azt egyelőre nem tudni, hogy Peter Fonda kit bíz meg a díj átvételével – mondta Gabriela Vágner.
A Szelíd motorosokat a prágai fesztiválon újra levetítik, elmarad viszont Peter Fonda tervezett találkozója a filmesekkel.
A március 21. és 29. között zajló Febiofest további díszvendégei Bille August Oscar-díjas dán filmrendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő, akik szintén Kristián-díjat kapnak életművükért.
A fesztivál idején Prágába látogat többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetizia Casta modell és színésznő.
A 26. Febiofesten 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.
A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
A 33 tagú nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke az idén Jan Saudek világhírű cseh fotós lesz.
A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.
A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.
A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

 

MTI

Related posts

MEGVAN A BOEING 737 HIBÁJA?

celebadmin

INGYENES RENDEZVÉNYT TART BL LEGENDÁKKAL A FERENCVÁROS

celebadmin

FLORIDA HELYETT A BAHAMÁKON TOMBOLT DORIAN

celebadmin

Leave a Comment