Filmek Hírek Külföld

PETER FONDA BETEGSÉG MIATT LEMONDTA A FEBIOFESTEN VALÓ RÉSZVÉTELT

Peter Fonda amerikai színész egészségügyi okok miatt lemondta részvételét a csütörtökön kezdődő prágai Febiofest nemzetközi filmfesztiválon – közölte Gabriela Vágner, a filmszemle szóvivője kedden Prágában.

Az eredeti tervek szerint a 79 éves amerikai színész nyitotta volna meg a Febiofestet.
A kultikussá vált Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kap a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért, azt egyelőre nem tudni, hogy Peter Fonda kit bíz meg a díj átvételével – mondta Gabriela Vágner.
A Szelíd motorosokat a prágai fesztiválon újra levetítik, elmarad viszont Peter Fonda tervezett találkozója a filmesekkel.
A március 21. és 29. között zajló Febiofest további díszvendégei Bille August Oscar-díjas dán filmrendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő, akik szintén Kristián-díjat kapnak életművükért.
A fesztivál idején Prágába látogat többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetizia Casta modell és színésznő.
A 26. Febiofesten 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.
A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
A 33 tagú nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke az idén Jan Saudek világhírű cseh fotós lesz.
A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.
A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.
A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

 

MTI

Related posts

ÚJ SZUPERHŐS ÉLETREKELTÉSÉN DOLGOZOTT STAN LEE A HALÁLA ELŐTT

celebadmin

SZTÁROK “SZERELMES” LEVELEI

celebadmin

KISFIÚVAL ERŐSZAKOSKODOTT EGY FÉRFI ÚJPESTEN

celebadmin

Leave a Comment