Külföld

MEGTALÁLTÁK A TÁTRÁBAN ELTŰNT BARLANGÁSZOK FELSZERELÉSÉT

Megtalálták a Tátrában a hét végén eltűnt két barlangász felszerelését kedden, de továbbra sem kaptak életjelet tőlük – közölte a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka, Jan Krzysztof.

A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta útjukat.
A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.
Krzysztof szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben.
A mentőakció résztvevői – a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek – jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást.
A mentést rendkívül nehéznek minősítik egyebek között a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik.

 

MTI

Related posts

FARMERBŐL MENTŐÖV

celebadmin

ÖNMÉRSÉKLETRE SZÓLÍTOTTÁK FEL AMERIKÁT ÉS IRÁNT

celebadmin

A LEGEK ESTÉJE LEHET AZ IDEI SUPER BOWL

celebadmin

Leave a Comment