Filmek Hírek

PANAMAI PÉNZMOSÁS

Rágalmazás miatt indított pert a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda a Netflix ellen, amelynek Pénzmosó című filmje az iroda 2016-ban kirobbant botrányáról szól – írta a The Guardian című brit napilap szerdán.

A panamai cég partnerei, Jurgen Mossack és Ramon Fonseca el akarják érni, hogy a Netflix internetes műsorszóró ne kezdhesse el pénteken a Gary Oldman és Antonio Banderas főszereplésével forgatott film online forgalmazását.
A Panama-iratok néven elhíresült botrányban az offshore jogi iroda titkos aktái szivárogtak ki. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, és a dokumentumokból kiderült, hogy az ügyvédek abban segédkeztek, hogy ügyfeleik eltüntethessék vagyonukat.
A Mossak Fonseca kedden nyújtott be keresetet a connecticuti kerületi ügyészségen, amelyben arra hivatkoznak, hogy a Pénzmosó című filmben úgy ábrázolják őket, mint “könyörtelen és gondatlan ügyvédeket, akik pénzmosásban, adócsalásban, megvesztegetésben és/vagy más bűncselekményben vesznek részt”. Egyúttal arra kérték a bíróságot, hogy állítsa le a produkció forgalmazását.
Az ügyvédek szerint a film bemutatása a tisztességes eljáráshoz való jogukat is sérti, mivel az Egyesült Államokban az FBI vizsgálatot folytat a cég ellen, és ezt a produkció befolyásolhatja.
Az ügyvédek amiatt is panaszt tettek, hogy a film, amelyben Meryl Streep özvegyet alakít, aki egy vízi balesetben veszíti el a férjét, olyan “gonosz embereknek mutatja be őket, akik hasznot húztak 20 ember halálából, akik egy hajótúrán vesztették életüket”.
Mossack és Fonseca azt is nehezményezték a dokumentum szerint, hogy a filmben engedély nélkül használták a logójukat.
Az ügyvédi iroda a Netflix mellett személyesen a rendezőt, Steven Soderberghet is támadja a keresetben.
A Netflix a brit lap szerint még nem válaszolt a keresetre, és a tárgyalás idejét sem tűzték még ki.
A Mossack Fonseca tavaly márciusban számolta fel irodáját, két évvel a Panama-iratok botránya után, amely kiteregette klienseik ügyeit. Számos érintett, befolyásos ember ellen indult vizsgálat világszerte.

 

MTI

Related posts

MICHAEL SCHUMACHER 50. SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉKA

celebadmin

EGYKORI VERSENYTÁRSA IS BÚCSÚT VETT WICHMANN TAMÁSTÓL

celebadmin

A VILÁGEGYETEM HAJNALÁRÓL SZÁRMAZŐ FEKETE LYUKAKAT TALÁLTAK

celebadmin

Leave a Comment