Hírek Külföld

ISMÉT GYÁSZOL A FILMVILÁG

Elhunyt 79 éves korában René Auberjonois, az amerikai tévésorozatok egyik sztárja vasárnap.

Auberjonoist leginkább a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetes alakításaként jegyzik fel a filmkritikusok szereplését a MASH című háborús tévésorozatban.
A színész vasárnap délután, Los Angelesben lévő otthonában hunyt el tüdőrákban. A fia értesítette erről az amerikai sajtót.
Az első méltatások emlékeztetnek arra, hogy Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az 1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől lett több amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője.     “Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van” – mondta egy interjújában 2011-ben.
René Auberjonois New Yorkban született, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja – akit szintén René Auberjonois-nak hívtak – ismert svájci impresszionista festőművész volt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának.      Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemi diplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol a többi között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét.       Több színházi produkcióban vett részt, majd hét esztendőn keresztül alakította Odót a Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozatban.
1970-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco Chanelről készült Coco című musicalben nyújtott alakítását, majd ezt követően még háromszor jelölték Tony-díjra.
A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőként is.

 

MTI

Related posts

ÁTADTÁK A BAFTA DÍJAKAT

celebadmin

SZÁLLJ FEL A FEDEXPRESSRE!

celebadmin

ÚJ LEMEZZEL JELENTKEZETT A RUN OVER DOGS

celebadmin

Leave a Comment