Hírek Külföld

KÜLFÖLDÖN AKARTA ELADNI A SAJÁT PICASSOJÁT, LECSUKTÁK

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

A Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.
Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie’s aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását.
Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.
A bíróság ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra.
A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

 

MTI

Related posts

BUDAPESTEN WALICZKY BIENNÁLE KIÁLLÍTÁSA

celebadmin

FÜLÖP HERCEG LEVÉLBEN KÉRT ELNÉZÉST

celebadmin

MI TÖRTÉNIK A TITANIC RONCSÁVAL A MÉLYBEN?

celebadmin

1 comment

Leave a Comment