Filmek Hírek Külföld Programok

HOLLYWOOD IS MEGHAJOLT AZ ÉLŐSKÖDŐK ELŐTT

Az idei Oscar-verseny egyik nagy favoritja egy dél-koreai film, Bong Dzsun Ho Élősködők című társadalmi drámája, amely nemcsak globális kasszasikerré vált, de hat Oscar-jelölést is kapott, köztük a legjobb film és a rendező díjára is esélyes. A The Hollywood Reporter ennek hátterével kapcsolatban számolt be arról, hogy az amerikai filmakadémia tagságának 39 százaléka már nem amerikai.

Bong és a világszerte több mint 190 millió dolláros (58 milliárd forintos) jegybevételt elérő Élősködők című filmjének sztárja, Szong Kang Ho 2015 óta tagja az amerikai filmakadémiának.
A testület vezetése egy évvel később határozta el, hogy jelentősen megnöveli tagjainak számát, hogy a konzervatív, nagyrész idős fehér férfiakból álló testület sokszínűbbé váljon. Ennek köszönhetően a több mint nyolcezer főnyire hízott filmakadémia tagságának ma már több mint egyharmada Amerikán kívülről származik.
A filmakadémia legutóbbi bővítésekor, tavaly júliusban 842 újonnan meghívott tag került a testületbe. A nagy létszámú csoport többsége európai. Az új tagság 23 százaléka Nagy-Britanniából, 16 százaléka Franciaországból, 6-6 százaléka Mexikóból és Kínából érkezett, Dél-Koreából pedig 4 százalék.
“A film nemcsak amerikai, hanem globális ágazat” – mondta Lorenza Munoz, a filmakadémia tagsági kapcsolatokért felelős vezetője.
A filmakadémia globalizálódása azonban azzal jár, hogy a filmek díjaiért folyó kampány is globalizálódik: a forgalmazóknak több nyelven kell elérhetővé tenniük a produkciókat, és több kampányeseményt kell szervezniük világszerte.
Az Élősködők az első dél-koreai film, amelyet jelöltek a legjobb film díjára. Tavaly is szerepelt a legjobb filmes mezőnyben egy nem angol nyelvű film, a mexikói Alfonso Cuarón Roma című alkotása. A Romát tíz Oscarra jelölték, végül hármat nyert el.
Nem angol nyelvű film még nem szerezte meg a legjobb film Oscarját. Ez alól a The Artist – A némafilmes című francia alkotás a kivétel, az viszont némafilm – jegyezte meg a hollywoodi szaklap cikke.

Viola Davis játssza Michelle Obamát egy új tévésorozatban, amely az amerikai first ladykről szól – osztotta meg értesülését a deadline.hu hollywoodi hírportál.

A Showtime megrendelésére készülő szériát Aaron Cooley írta. A történet a Fehér Ház keleti szárnyában játszódik, ahol a kulisszák mögött a karizmatikus és dinamikus elnökfeleségek számos fontos döntésben segítettek férjeiknek.
A sorozat a first ladyk magánéletét és politikai ambícióit is bemutatja. Az első évadban Eleanor Roosevelt, Betty Ford és Michelle Obama lesz a központban.
Viola Davis nemcsak színésznőként forgat a sorozatban, hanem az executive produceri feladatokban is részt vesz. Davis Emmy-, Golden Globe- és SAG-díjat is kapott a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című, hat évadon át futó sorozat főszerepéért.

MTI

Related posts

NEW YORKBAN A LEGROSSZABB A JÁRVÁNYHELYZET

celebadmin

AZ ÁL KIM MENT, A TRUMP IMITÁTOR MARADT

celebadmin

ELHUNYT ANDY VAJNA

celebadmin

Leave a Comment