Egyéb Hírek Itthon

HATVAN ÉV UTÁN BÚCSÚZOTT GYURKÓ HENRIK A BÁBSZÍNHÁZTÓL

Hatvan év társulati tagság után elbúcsúzott a Budapest Bábszínháztól Gyurkó Henrik; a bábszínész szombaton lépett színpadra utoljára.

    Gyurkó Henrik napra pontosan hatvan évvel az után vett búcsút a Budapest Bábszínháztól, hogy a társulat tagja lett. Utoljára a Misi mókus vándorúton című előadásban láthatta a közönség – közölte az MTI-vel vasárnap a teátrum.
Mint a közlemény felidézi, Gyurkó Henrik gyermekkorától rajongott a bábművészetért. 1950 és 1960 között amatőr bábos volt Miskolcon, 1960-ban szerződött az Állami Bábszínházhoz (a Budapest Bábszínház elődjéhez), majd ezt követően végezte el a bábszínészképző tanfolyamot. 1988 és 1992 között az intézmény igazgatóhelyettese is volt.
Sokszínű hős- és karakterszínész, aki bejárta a Budapest Bábszínházzal a világot, benne volt a műfajt megújító, kiváló produkciókban, a színház nagy generációjához tartozik – méltatta búcsúzó művészét a teátrum.
A közlemény szerint Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója a szombati ünnepségen kiemelte: már az is nagy ajándék az élettől, ha valaki 60 éven át bábszínész és folyamatosan színpadon lehet, ám a legszebb az Gyurkó Henrik pályájában, hogy mindvégig ugyanannál a társulatnál játszott.
Gyurkó Henriket sokan szerették a vásári bábjátékokban, különösen emlékezetes volt Vitéz László karakterében. Játszotta a János vitéz címszerepét, ahogy A fából faragott királyfiét is, és Bartók balettjei mellett Sztravinszkij halhatatlan Petruskáját szintén megformálta. Tud vásárian harsány lenni, ugyanakkor a Garas Dezső által rendezett A vihar Prosperójaként vagy a Líra és Epikában Poézis királyként filozofikusan elmélyült volt – áll a színház közleményében.
Gyurkó Henriket az érdemes művész és a Budapest díszpolgára címmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették hosszú pályafutása során.

 

MTI

Related posts

CARAMELNEK IS KÖSZÖNI GYŐZELMÉT PÁPAI JOCI

celebadmin

Görög Zita háromgyermekes anyuka lett

celebadmin

TOVÁBBRA IS VÍZ ALATT VELENCE

celebadmin

Leave a Comment