Filmek Hírek

DÍJAT NYERT AZ AFFRIKÁTA

Gyimesi Anna Affrikáta című filmterve nyerte a szarajevói filmfesztivál részeként rendezett Talents Sarajevo pitchfórumon a CineLink díjat.

A díjjal a rendező automatikusan meghívást nyert a 2021-es szarajevói fesztivál Cinelink Industry Days elnevezésű kísérőprogramjára – olvasható az alkotók MTI-hez hétfőn elküldött tájékoztatóban.
A szarajevói workshopot és pitchfórumot a koronavírus-járvány miatt idén online rendezték meg. Gyimesi Anna filmterve mellett Bakony Alexa utómunkafázisban levő dokumentumfilmjét, a Docu Rough Cut Boutique elnevezésű szekcióba beválogatott Colors of Tobi című projektet is díjazták.
Az Affrikáta az anya-lánya kapcsolatokról, a vágyak megtagadásáról, áldozatról, féltékenységről és elfogadásról szól, egzisztencialista kérdéseket vet fel és nyíltan beszél a tabukról.
A történet főhőse, a középkorú Klára két tizenéves lányt nevel egyedül. A nagyobbik lány, a 17 éves Léna mozgáskorlátozottsága a nőt egy önmagát teljesen feladó életvitelbe sodorja, ami saját és kisebbik lánya, a 14 éves Gréti igényeinek értelmetlen elhanyagolásába torkollik. Amikor a nő lányaival utószezonban nyaral egy vízparti üdülőhelyen, a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi, a húsz év körüli Márk érkezése zavarja meg. Klára mélyen elfojtott vágyai felszínre bukkannak, a találkozás pedig rádöbbenti a saját maga által választott életvitel fenntarthatatlanságára.
A tájékoztató idézi Gyimesi Anna rendezőt, aki elmondta: fontos volt számára, hogy az anya karakterével együtt tudjanak menni a nézők, hogy lássák, mi történik vele. “Egy anyával, aki látszólag – de csak látszólag – a gyereke állapota miatt kerül olyan helyzetbe, amelyben lemond a saját vágyairól. Célom, hogy láttassam, a dühe jogos, megérthető, így a tettei, amik tudattalanul motiváltak, szintén megérthetők és emiatt emberiek, nem elítélhetők” – hangsúlyozta az alkotó.
A film producere Felszeghy Ádám, gyártója az Umbrella, operatőre Pálos Gergely, dramaturgja pedig Danszki Fruzsina lesz. A filmterv 2019 őszén fejlesztési támogatást nyert a FilmJus alapítvány pályázatán, szerepelt a Friss Hús pitchfórumán is, majd a Filmintézet kisjátékfilm-pályázatán is indult, ahol elbírálása jelenleg folyamatban van.
Tavaly is magyar alkotó nyerte el az elismerést: a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm producerét, Felszeghy Ádámot (Umbrella Kreatív Műhely) díjazták, aki producerként az Affrikátát is jegyzi.
Gyimesi Anna orvosként végzett 2011-ben. Már orvostanhallgató korában elkezdett érdeklődni a filmkészítés iránt, majd másfél év pszichiátrián töltött általános orvosi munka után úgy döntött, pályát vált. 2019-ben diplomázott az SZFE Mozgókép alapszakának filmrendező szakirányán, Szász János és Janisch Attila osztályában. Negyven év című vizsgafilmjét több magyar és nemzetközi fesztiválon vetítették nagy sikerrel, több elismerést kapott. A rendező diplomafilmjét, A vége című lélektani drámát az idei Friss Húson és a BuSho fesztiválon is vetítik szeptemberben, Happy című filmjének első fesztiválszereplése pedig a BuSho fesztivál Panoráma programjában lesz.

MTI

Related posts

EGYRE TÖBBEN CSATLAKOZNAK A FÖLD ÓRÁJÁHOZ

celebadmin

ORSZÁGOS HŐSÉGVESZÉLY

celebadmin

INDUL A GAGARINI ŰRTURIZMUS

celebadmin

Leave a Comment