Egyéb Hírek Programok

ÉSZT HÉT A MŰVÉSZ TÁVMOZIBAN

A drámák mellett az elmúlt év észt dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét, amelyet április 29. és május 4. között tartanak a Művész Távmoziban.

A szervezők közleménye szerint ebben az évben Veiko Öunpuu Az utolsók című lappföldi westernjével kezdődik a vetítéssorozat. A film főszereplőjének dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmuskritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film volt Észtország hivatalos nevezése az idei Oscar-díjra.
Hazájában ugyancsak több díjat nyert a Rain című filmdráma, amelyben egy észt család életébe pillanthatnak be a nézők, ízelítőt kapva testvéri szeretetből, törődésből, gyűlöletből.
Az Észt Hét harmadik napján vetítik az Anton Hansen Tammsaare klasszikus regényéből készült, Orcád verítékével (Igazság és jog) című filmet, amely a 19. század végén játszódik.
Az Egy évnyi dráma című dokumentumfilm az önállóságról, útkeresésről szól és arról, hogy néha egy egészen apró történés is megváltoztathatja az ember életét. Észtországban 2017-ben megjelent egy álláshirdetés: olyan embert kerestek, aki még soha nem járt színházban és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választották ki, akinek új hivatásával megváltozott az élete.
Fred Jüssi természetfilozófussal készült A létezés szépsége című dokumentumfilm. A természetfilozófus a természet és a kultúra metszéspontjában az emberi lét alapvető kérdéseiről gondolkodik. Egy biológus szemén keresztül nézi a világot, így egyetlen emberi lény sem idegen a számára.
Az Elfojtott emlékek című dokumentumfilm Észtország 20. századi történelmi traumáit Imbi Paju rendező-írónő családjának visszaemlékezésein keresztül mutatja be.
A vetítések után a filmek alkotóival lesznek beszélgetések. A filmek mellett irodalmi, művészeti és nyelvi programok, valamint játékok is várják az érdeklődőket.

MTI

Related posts

KÖZÖS DALLAL JELENTKEZIK ERIC CLAPTON ÉS VAN MORRISON

celebadmin

VIZSGÁLATOT INDÍTOTTAK CHRISTOPHE RUGGIA ELLEN

celebadmin

JÁRVÁNYÜGYI VIZSGÁLAT AZ ORFŰ FESZTIVÁLON

celebadmin

Leave a Comment