Hírek Zene

ONLINE NÉHZHETŐK A RAKTÁRPLUSZ SOROZAT KONCERTJEI

Online elérhetővé vált az NKA-koncertek az A38 hajón (Raktárplusz) sorozat. A felvételeket a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tavalyi pályázatának keretében rögzítették.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma a magyar előadók és zenekarok támogatására 2020 decemberében hirdetett pályázatot közönség nélküli koncertek megvalósítására. A koronavírus-járvány a könnyűzenei szektort sem kímélte; a 180 millió forint keretösszegű támogatás a magyar előadók és zenekarok hosszú ideje tartó bevételkieséséből származó nehézségeket kívánta enyhíteni – áll a közleményben, amelyet a Petőfi Irodalmi Ügynökség kommunikációs igazgatósága pénteken juttatott el az MTI-hez.
A pályázók az elnyert támogatás legalább 90 százalékát előadói tiszteletdíjra és/vagy szerzői jogdíjra fordíthatták. A kommüniké kiemeli: a pályázati konstrukció megteremtette a zenekarok további működéséhez szükséges feltételeket oly módon, hogy mindeközben az élő zenét hosszú ideje nélkülöző közönséget is koncertélményhez juttatta.
A könnyűzenei kategóriába tartozó zenekarok és előadók fellépéseinek az A38 hajó adott otthont. A koncertek regisztráció nélkül megtekinthetők az NKA-koncertek az A38 hajón YouTube csatornáján és weboldalán. Mint írták, a csaknem hatvan órát felölelő koncertsorozattal olyan új tartalmi struktúra született, ami bár nem pótolja az élő előadások varázsát, reagál az utóbbi évben megváltozott kultúrafogyasztási szokásokra.
“A visszajelzések alapján ez egy elég sikeres projekt volt. A Raktárplusz nem pusztán segély volt, hanem egy nagyszerű lehetőség, amivel támogattunk zenészeket ebben a vészterhes időszakban” – idézte a közlemény Póka Egont, az NKA Könnyűzene Kollégiuma akkori vezetőjét.
Az NKA-koncertek az A38 hajón (Raktárplusz) sorozatban 59 magyar zenekar felvételeit láthatja a közönség. A közzététel első ütemében az alábbi tíz zenekar koncertjei láthatóak: Anima Sound System, ék, Peet Project, Ruby Harlem, Belmondo, Fugato Orchestra, Góbé, Kállay Saunders, Pontiac és Omen.
A közlemény idézi a Belmondo zenekart, amely szerint ebben a drámai helyzetben egy-egy ilyen lehetőség az életben maradást jelentheti az előadók számára. “Hálásak vagyunk, hogy újból koncertműsorra készülhettünk és hogy fennmarad a zenekar után ebből a nehéz időszakból egy igazi kordokumentum”. A Fugato Orchestra azt hangsúlyozta, hogy az A38 olyan ikonikus helyszín, amely minden zenekar életében fontos mérföldkő.

MTI

Related posts

KISFIÚVAL ERŐSZAKOSKODOTT EGY FÉRFI ÚJPESTEN

celebadmin

INDUL A GAGARINI ŰRTURIZMUS

celebadmin

MAGGIE SMITH EGY NÉMET SORSBAN

celebadmin

Leave a Comment