Egyéb Hírek Itthon

BENYOVSZKY MÓRIC PÉLDAKÉP LEHET A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓKNAK IS

Benyovszky Móric példakép lehet a következő generációknak is, négy földrészre jutott el, nagy műveltsége volt, több nyelven beszélt és a szabadságért küzdött. Erről Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A hajdani katona, felfedező, író születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményén orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből a Magyar Nemzeti Levéltárba érkezett eddig ismeretlen Benyovszky-dokumentumokat is bemutatják.
Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád kiemelte: a kutatások nagyon sokat tudnak a 18. században élt történelmi hősünkről, életének számos részletét fedi azonban homály. Hozzátette: az emlékév lehetőséget ad Benyovszky Móricon keresztül kora eseményeiről, a magyar nép nemzetté válásáról is beszélni.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék arra, amit hozzátett a magyar kultúrtörténethez.
G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben írói és történészi fantázia is szerepet játszott. “Az emlékév célja, hogy ezt megpróbáljuk letisztítani. A tudomány dolga, hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon a valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszkyról” – mondta.
Arany Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője beszámolt arról, hogy a külföldi levéltárakkal való együttműködés eredményeként hónapok óta folyamatosan érkeznek a Benyovszkyra vonatkozó digitális iratmásolatok, amelyek életének izgalmas, új aspektusait mutatják be.
Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese elmondta: Benyovszky a modern magyar nemzettudat egyik meghatározó alakjává válik a további tudományos kutatások során.
A konferencián köszöntőt mondott Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője is.
Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét.
Mint elhangzott, az emlékévben lesz irodalmi szimpózium Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról (a nagy író százkötetes életművéből négyet szentelt az utazónak), musicalt mutatnak be Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel a Pesti Magyar Színházban és számos egyéb rendezvény lesz országszerte és a határon túl.
Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új “fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

MTI

Related posts

PUSKÁS FERENC FIFA SIKERE

celebadmin

PLÁCIDO DOMINGO IS VÉLEMÉNYEZTE A VIRTUÓZOKAT

celebadmin

BABOS TÍMEÁNAK NEM VOLT MÉG IDEJE AZ ÜNNEPLÉSRE

celebadmin

Leave a Comment