Itthon Programok Zene

MAGYARORSZÁGON LÉP FEL A POPTÖRTÉNELEM EGYIK LEGFONTOSABB ELŐADÓJA

Patti Smith-koncert lesz október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az első ízben megszervezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.

Az amerikai énekes-dalszerző a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, emellett író, költő, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán – olvasható a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott ajánlóban.
Mint írták, első lemeze, az 1975-ben megjelent Horses alapjaiban változtatta meg a New York-i punkrock színteret, ezt az utókor idén azzal honorálta, hogy beválasztotta az albumot a Grammy Hírességek Csarnokába. A Horses jelentőségéről számos kritikus emelte ki, hogy Smith a punk addigi alapvetésének számító három perc/három akkordos hozzáállást elhagyta, az akár önálló versként is helytálló dalszövegeket pedig zsigeri tehetséggel ötvözte a minimalistán egyszerű hangszereléssel.
Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát néhány évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. “Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel” – mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat.
A punk keresztanyjaként is emlegetett legendás amerikai előadó első magyarországi koncertjét 1998-ban adta a Sziget fesztiválon.
A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

MTI

Related posts

FARKAS GÁBOR BÉCSI ESTÉI

celebadmin

25 ÉVES A COTTON CLUB SINGERS

celebadmin

KI LESZ A VÍGSZÍNHÁZ IGAZGATÓJA?

celebadmin

3 hozzászólás

Leave a Comment