Egyéb Hírek Itthon Zene

ÁTADTÁK A VASVÁRI-DÍJAKAT

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Dévai Nagy Kamilla énekművész vehette a Vasvári Pál Polgári Egyesület 2020-as díjait a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott keddi átadási ünnepségen, míg az idei Vasvári-díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Bajkai István (Fidesz) országgyűlési képviselő kapta meg.

A Nemzeti Múzeum épületének szellemisége elválaszthatatlan az 1848-49-es szabadságharctól és a magyar szabadságtól – mondta el a díjátadó ünnepségen az intézmény főigazgatója, L. Simon László.
Felidézte, Vasvári Pál 22 évesen halt meg, de – mint mondta – ebbe a rövid életbe rengeteg minden belefért, sokaknak jóval több évtized sem volt elegendő ekkora életműhöz.
Péntek László, a Vasvári Pál Polgári Egyesület tiszteletbeli elnöke hozzátette, Vasvári Pál csupán idén, halála után 172 évvel kapott szobrot a Nemzeti Múzeum kertjében. Mostantól azonban Budapest lakosai is méltó helyen emlékezhetnek a fiatalon elhunyt hősre és az általa szervezett Rákóczi szabadcsapat vele együtt meggyilkolt mintegy négyszáz tagjára – jegyezte meg.
Bauer Ferenc, az egyesület társelnöke emlékeztetett arra, hogy a pandémia miatt a Vasvári-díj 2020-as kitüntetettjei is idén vehetik át az elismeréseket. Lezsák Sándort laudálva elmondta, hogy a díjazott neve összeforrt a magyar rendszerváltással és a magyar demokrácia megteremtésével.
Lezsák Sándor a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, a szervezet az ő háza kertjében rendezett találkozón alakult meg. 2006 óta az Országgyűlés alelnöke, és az ő nevéhez fűződik a Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola megalapítása is.
Bauer Ferenc kiemelte: Lezsák Sándornak döntő szerepe volt az egyesület egyik kiemelt céljának megvalósulásában, a partiumi Hegyközszentimre kápolnájának felépítésében is.
Lezsák Sándor rövid beszédében arról szólt, hogy Lakitelken, a népfőiskolán sok-sok fiatallal találkozik, akik között ott vannak “a mai márciusi ifjak”.
Péntek László Dévai Nagy Kamillát méltatva emlékeztetett: az énekművész 53 éve lankadatlanul járja a szétszóródott magyarság településeit, a legkisebb falvakba is eljutva. Mind az öt földrészen fellépett már, mindenhol énekelve a helyi nyelven is, így repertoárjában 34-féle nyelv szerepel, ami világrekord – emelte ki.
Dévai Nagy Kamilla verset és prózát is hitelesen, érzékenyen mond, de ő maga is jelentkezett verseskötettel – mondta Péntek László.
Dévai Nagy Kamilla a díjért köszönetet mondva ígéretet tett arra, hogy az abból merített erővel tovább szolgálja a magyar kultúrát.
Kásler Miklós laudációját Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke mondta el, kiemelve, hogy a díjazott orvosi munkája mellett mindig nagy érdeklődést tanúsított a magyar nemzet sorskérdései iránt.
Felidézte: az egyesület tíz éven át küzdött egy budapesti Vasvári-szobor felállításáért, és 2021-ben nem várt helyről, az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkezett segítség, Kásler Miklósnak köszönhetően.
Kásler Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy minden nemzetnek vannak korszakai, amelyek olyan kivételes személyiségeket teremtenek, mint a reformkor nagyjai. II. József germanizáló törekvései után a reformkor célja a magyar nemzeti identitás megújítása, egyben a nemzet fogalmának kitágítása és a Kárpát-medencében élő minden ember felemelése volt – mondta.
A korban olyan politikusok dolgoztak a hazáért, mint Kölcsey, Deák, Széchenyi vagy Kossuth; Vasvári Pál pedig személyiségében, gondolataiban, cselekedeteiben is a magyar nemzet legszebb hagyományait mutatta fel – emlékeztetett a miniszter.
Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke Bajkai Istvánt méltatva kiemelte: “Vasvári Pál szellemiségét akkor tartjuk igazán tiszteletben, ha az erdélyi magyarok jogaiért harcolunk”.
Bajkai Istvánt egész életében foglalkoztatja a jogfosztottak, a határon túli magyarok jogaiért folytatott küzdelem – fűzte hozzá, megemlítve, hogy a képviselő saját költségén fordíttatta le például erdélyi politikai foglyok perének hatalmas anyagát.
Egy elkötelezett, hazáját szerető, azért áldozatot vállalni is képes személyiséghez kerül a kitüntetés – méltatta Bajkai Istvánt, aki halaszthatatlan elfoglaltságai miatt nem tudta személyesen átvenni a Vasvári-díjat.
A díjátadót követően az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Vasvári Pálnak a Múzeumkertben található szobrát.

MTI

Related posts

FELJELENTETTÉK PUTYINT AMIÉRT SISAK NÉLKÜL MOTOROZOTT

celebadmin

TÍZSZERES APUKA LETT EDDIE MURPHY

celebadmin

A MÁSODIK LEGMELEGEBB NYÁR VOLT AZ IDEI

celebadmin

Leave a Comment