Hírek Tudomány

ÚJABB RANGOS DÍJAT KAPTAK KARIKÓ KATALINÉK

Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amellyel 3 millió dollár jár.

A díjátadó ünnepséget, amelyen részt vett és beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is, Hanoiban, a vietnami főváros operaházában tartották csütörtökön – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Az elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora elmondta, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnami fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal.
A VinFuture Prize különleges gálaműsorában magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videófilm mutatta be.
A legnagyobb vietnami vállalatbirodalom, a Vingroup által alapított VinFuture Foundation nagydíja “olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre” – olvasható az SZTE közleményében.
A VinFuture Nagydíj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további három, egyenként 500 ezer dollár értékű különdíjat is átadtak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területeke kiemelkedő eredményt elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

MTI

Related posts

RUBY ROSE HORRORISZTIKUSNAK TARTJA A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYET

celebadmin

celebadmin

AZ ELSŐ EURÓPAI SAKK LEGENDA POLGÁR JUDIT

celebadmin

2 hozzászólás

Leave a Comment