Egyéb Hírek Tudomány

ORSZÁGOS KAMPÁNY A CSILLAGOKÉRT

Nagyívű országos médiakampány indul kutatók és civilek, az  Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) munkatársaiból álló csapat tagjainak összefogásával a természettudományok népszerűsítéséért – olvasható az ELKH által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a Csillagok alatt – országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című, márciusban induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be közérthető és szórakoztató formában. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.
“A csillagászat fantasztikus előnye, hogy legújabb eredményeit széles körben kevesen értik, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mégis mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az univerzumban, a Mars jelene és jövője: csupán néhány a számtalan örökzöld téma közül, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését” – idézi a közlemény Kiss László Széchenyi-díjas csillagászt, a CSFK főigazgatóját és egyben a program szakmai vezetőjét.
A tájékoztatás szerint immáron harmadik alkalommal szervezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulást, amelynek részeként augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják az érdeklődőket csillagászati bemutatókkal, népszerűsítve a természet és a tudományok szépségét és az égbolt közös fürkészésének élményét.
Az ismeretterjesztő projektben a Vándorcsillagok című riportműsor révén nagy hangsúlyt kap majd a hazai amatőr csillagászat bemutatása. A program egyik kiemelt célcsoportját az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőr csillagászok és asztrofotósok jelentik, ugyanakkor a projekt részeként megvalósuló események és készülő tartalmak a lehető legszélesebb nagyközönséget szólítják meg – emlékeztet a közlemény.
Az amatőr csillagászati csoportok tevékenységének bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, ezért többek között rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatókat szerveznek majd, továbbá a közösségi tudományos megfigyelés (Citizen Science) módszerét alkalmazó programokat indítanak. Ezenfelül külön riportsorozat készül majd a hazai csillagászat veteránjaival, amelyből megismerhető lesz a szakma és a közösség fejlődéstörténete az 1950-es évek elejétől napjainkig.
A Csillagok alatt – országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg a Mecenatúra 2021 felhívás keretében – áll az összegzésben.

MTI

Related posts

CROODÉK ISMÉT AZ ÉLEN

celebadmin

ELHUNYT GEORGE H.W. BUSH

celebadmin

BUDAPESTEN IS IZGALMAS PROGRAMOKAT ÍGÉR AZ IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA

celebadmin

Leave a Comment