Hírek Külföld Programok

EGY FESTMÉNY ILLATAI

Illatkiállítást kreáltak az idősebb Jan Brueghel (1568-1625) és Peter Paul Rubens (1577-1640) közösen készített, A szaglás című festménye köré a madridi Prado Múzeumban.

A buja növényzetű, több mint 80 különböző virágot felvonultató kertet ábrázoló alkotás tíz elemét választották ki, hogy megalkossák az elképzelt illatmintákat, amelyek kiegészítik a tárlat látogatóinak érzékszerveire ható élményt.
A festmény mellett érintőképernyős diffúzorokat állítottak fel a kiállítóteremben, amely a megjelölt virágokat, tárgyakat kiválasztva illatot bocsájt ki magából.
A nárcisz, rózsa, liliom mellett például parfümmel átitatott bőrkesztyű és cibet is szerepel a listán, ahogy allegória néven megtalálható annak a virágcsokornak is az illata, amelyet a festmény nőalakja tart a kezében.
Az illatokat rövid tájékoztató szövegek is kísérik egy-egy illatanyag előállításának  módjáról és parfümtörténeti érdekességekről.
Az illatfantázia létrehozását Gregorio Solára, az egyik legjelentősebb spanyol parfümkészítőre bízta a múzeum.
A mindössze egyetlen teremre korlátozódó kiállításon a két világhírű flamand művész 1617 és 1618 között készült, Öt érzék című sorozatának további négy alkotása, A látás, A tapintás, A hallás és Az ízlelés is megtekinthető. Mindegyik darab a madridi múzeum tulajdona.
A július elejéig látható tárlat a Prado flamand gyűjteményét bemutató állandó tárlathoz kapcsolódik.

MTI

Related posts

ONLINE MUSICALT KÉSZÍTETT AZ OPERETT SZÍNHÁZ

celebadmin

FELJELENTETTÉK PUTYINT AMIÉRT SISAK NÉLKÜL MOTOROZOTT

celebadmin

FÜLÖP HERCEG LEVÉLBEN KÉRT ELNÉZÉST

celebadmin

Leave a Comment