Hírek Külföld

KONGÓBA LÁTOGATOTT A BELGA URALKODÓ

Fülöp belga király és felesége, Matild királyné ötnapos hivatalos látogatásra érkezett Kongóba, látogatásuk célja az emlékezés, valamint a Belgium és egykori gyarmata közötti megbékélés elmélyítése – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A belga királyi pár már 2020 nyarán a korábbi belga gyarmat fővárosába, Kinshasába utazott volna az ország függetlenségének 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre, de a látogatást akkor a koronavírus-járvány, majd ez év elején Oroszország ukrajnai háborúja miatt elhalasztották.
Legutóbb Fülöp édesapja, II. Albert király látogatott a függetlenségének akkor 50. évfordulóját ünneplő országba. Fülöp a belga királyi család hetedik uralkodója, aki Kinshasába látogat.
A királyi párt kongói látogatására Alexander De Croo belga miniszterelnök, Meryame Kitir fejlesztési és együttműködési miniszter, valamint Thomas Dermine tudománypolitikáért felelős államtitkár is elkísérte – tették hozzá.
A belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó, II. Lipót az 1870-es évek közepétől nagy érdeklődéssel fordult az afrikai földrajzi felfedezések felé. Henry Morton Stanley segítségével 1879-1884 között személyes birodalmat épített ki a Kongó folyó vidékén, 2,4 millió négyzetkilométer területet szerezve meg Közép-Afrikában. Miután a belga parlament nem támogatta törekvéseit, a nagyhatalmakkal a berlini konferencián (1884-85) az akkor létrehozott Kongói Szabad Állam uralkodójának ismertette el magát, s a terület két évtizedig a király személyes tulajdonát képezte.
II. Lipót nem járt Kongóban, de a belga királyság képviselői olyan kegyetlenül bántak a helyiekkel, hogy 1908-ban a belga kormány átvette tőle a gyarmat igazgatását. Aki nem teljesítette a gumitermelési kvótákat, annak halál járt, és rengeteg gyermek végtagját vágták le emiatt, ami a gyarmatosítók kegyetlenségének jelképévé vált. Lipót huszonnégy éves uralkodása alatt becslések szerint 10-15 millió kongói vesztette életét.
A terület 1960. július 1-jén vált független országgá.
Fülöp király két évvel ezelőtt levelet intézett Felix Tshisekedi kongói elnökhöz. A levélben “legmélyebb bocsánatot” kért a gyarmatosítás “sebeiért”. A 2013-ban hatalomra került belga uralkodó sajnálatát fejezte ki “az erőszakos és kegyetlen cselekedetekért”.
“A bocsánatkérés megtörtént, s ez kezdete az új partnerségnek, amely megszilárdul majd” – fogalmazott hétfőn este Kinshasában a kongói kormány szóvivője, Patrick Muyaya. Leszögezte, hogy “nem feledjük a múltat, de a jövőbe tekintünk”.
Alexander de Croo belga kormányfő kedd reggel az RTBF belga közszolgálati médiumnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Fülöp király korábbi levele “történelmi jelentőségű”, és a mostani vizit “e levél üzenetét viszi” kongói földre. “Azt gondolom, hogy néha a jó jövő felépítéséhez szembe kell nézni a múlttal” – fogalmazott a belga miniszterelnök.

MTI

Related posts

KI A LEGJOBBAN FIZETETT FILMSZTÁR?

celebadmin

DÍJAT NYERT A CANNES-I FESZTIVÁLON SZABÓ SIMON ÉS DAOUD DÁNIEL FILMTERVE

celebadmin

IDÉN IS ILLUSZTRIS NAGYKÖVETE LESZ A LEMEZBOLTOK NAPJÁNAK

celebadmin

Leave a Comment