Itthon

SZOMORÚ ÉVFORDULÓN AVATTÁK AZ ORSZÁG ELSŐ KIKÉPZŐ BÚVÁRKONTÉNERÉT

Átadták az ország első – a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület kezdeményezésére kialakított – kiképző búvárkonténerét az elsüllyedt Hableány sétahajó tragédiája harmadik évfordulója alkalmából pénteken Baján.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen felidézte: 2019. május 29-én este kilenc órakor a Margit hídnál a kétezer tonnás Viking Sigyn szállodahajó a mindössze negyven tonnás Hableánynak ütközött, amely másodpercek alatt elsüllyedt a Dunában.
A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.
A legfiatalabb utas 6, a legidősebb 71 éves volt. A tragédia gyászával és szomorúságával két nemzetet köt össze – hangoztatta Zsigó Róbert.
A képviselő hangsúlyozta: a Havaria egyesület tagjai, akik elsőként végeztek felderítő merülést, úgy döntöttek, tanulni szeretnének a történtekből. Ezt a célt szolgálja az oktató búvárkonténer is. Segítségével a szakemberek ellenőrzött körülmények között, folyó vízében készülhetnek fel a hajóból való életmentésre, amely felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent – fűzte hozzá.
Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta: 2019. május 29-e a sokk pillanata volt, amely máig nem felejthető. Ugyanakkor köszönetét és háláját fejezi ki azoknak a búvároknak, akik mindent megtettek az áldozatok megmentéséért.
“A magyar kormány aktív támogatásával, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Havaria egyesület együttműködésével ugyanis sikeresen megtörténtek a szükséges intézkedések” – fogalmazott.
A nagykövet kiemelte: amennyiben felgyorsulnak a baleset miatt indított perek és megszületik a bírósági ítélet, úgy egy év múlva már több áldozat családja tud könnyebb szívvel részt venni a megemlékezésen.
A diplomata szerint a Hableány tragédiája elkerülhető lett volna. Park Csul Min még sajnálatosabbnak nevezte, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta, majd megköszönte a Havaria egyesületnek az évfordulóról való megemlékezést.
Szathmári Zsolt, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: a Hableány balesetében elhunyt dél-koreai és magyar áldozatokra emlékezve bízni kell abban, hogy soha többé nem történik hasonló tragédia.
Mint mondta, tapasztalataik arra ösztönözték a szervezet tagjait, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehet egy sikeres mentésre még jobban felkészülni. A búvárkonténer “születése” egyben a mentőbúvár-oktatás korszerűsítését, valamint a vízi közlekedés biztonságosabbá tételét jelenti – fűzte hozzá. Szimulációs hajóként a képzőkonténer belseje 56 féleképpen módosítható, így folyamatosan biztosítja a tapasztalás és tanulás lehetőségét – sorolta.
Felidézte, hogy néhány éve adták át a bajai önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Havária egyesület együttműködésében létrejött modern Búvár Kiképző Központot, amely nemzetközileg elismert vízből mentési képzést biztosít.
Mint mondta: a minősített búvárképzés lehetővé teszi, hogy a felkészült búvárok vízi baleseteknél, árvízeknél vagy roncskiemeléseknél segédkezzenek.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a közmédiának úgy nyilatkozott: a Hableány sétahajó tragédiájánál olyan szervezetek munkáját kellett összefogni, amelyek ritkán dolgoznak együtt, főleg ennyire nehéz helyzetben.
A műveletben rendvédelmi szervek mellett olyan civil szervezetek munkáját is koordinálni kellett, amelyek technikai vagy humán képességeikkel járultak hozzá a hajó és a környezetében fellelhető holttestek felszínre hozásához – mondta.
Hajdu János felidézte: a tragédiát követően három óra alatt már a vízben voltak a szakemberek, erre kevesen képesek a világon.
Úgy fogalmazott: megfeleltek a feladatnak, sikeresen hozták a felszínre a hajóroncsban és a hajó körül lévő holttesteket, majd a tizenharmadik napon magát a hajót is.
A Havaria egyesülettel azóta is dolgoztak már együtt más műveletben – tette hozzá.

MTI

Related posts

HATVAN ÉV UTÁN BÚCSÚZOTT GYURKÓ HENRIK A BÁBSZÍNHÁZTÓL

celebadmin

VIRTUÁLISAN ADTÁK ÁT A FONOGRAM-DÍJAKAT

celebadmin

FIGYELEMFELHÍVÓ KAMPÁNYT INDÍTOTT A MAGYAR POSTA ÉS AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

celebadmin

Leave a Comment