Hírek Programok Zene

MOZART A MARGITSZIGETEN

A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Lévay Szilveszter és Michael Kunze művét, amely Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző életét dolgozza fel, pénteken és szombaton láthatja a közönség.

A Margitszigeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös szabadtéri bemutatója két különböző szereposztásban látható pénteken és szombaton este – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a Mozart! a zsenik helyzetéről, a másság elfogadásáról, a szeretethiányról, a bűntudatról és a tehetségről szól. “Nagy belső vívódásokból, szép melódiákból, drámai helyzetekből épül fel, mely küzdésre, kitartásra is tanít” – írják a musical ismertetőjében.
A zenés darab dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a zeneszerző életét. A címszereplő, Mozart mindvégig azt kutatja, mit és hol rontott el az életében, miért nem szeretik, miért sikertelen, mit tehetett volna másképp.
A közleményben a magyar származású szerző, Lévay Szilveszter szavait idézik, aki elmondta: arra törekedett az utóbbi évtizedekben, hogy a modern zenei stílusokat, a rockot, az elektronikus és világzenét a klasszikus zenével összeolvassza, és ebből egy sajátos, egységes hangzásvilágot alakítson ki. “Meg vagyok győződve, hogy a musical műfaja a zenei dramaturgiában tovább fog fejlődni. Hiszem, hogy a kreatív művészek bátran fedeznek fel új utakat, és a stílus szempontjából merészen haladnak előre” – idézik a közleményben.
Mint kiemelik, a Margitszigeti Színház is hisz a művészet folyamatosan megújulásában, a történetmesélő, dramatikus művek új korszakában. Kitérnek arra, hogy a teátrum az egyetemisták, főiskolások és a középiskolások számára a színházba járás népszerűsítése érdekében összeállított egy 5 előadást tartalmazó csomagot, amelyben 3 műfaj kapott helyet: az opera, a musical és a tánc. A programban való részvételről további információ a www.margitszigetiszinhaz.hu oldalon érhető el.
Mint felidézik, a Mozart! musical ősbemutatója 1999-ben volt Bécsben, a Theater an der Wienben, a darabot a magyar közönség először 2003-ban láthatta.
A Margitszigeten megvalósuló előadás címszerepét Nikita Braga és Kádár Szabolcs János alakítja. A főbb szerepekben mellettük Kardffy Aisha, Horváth Dániel, Keresztes Gábor/ Cservenák Vilmos, Hirschl Laura, Füredi Nikolett/ Szederjesi Teodóra és Keller Márton látható.
Az előadás rendezője Somogyi Szilárd, koreográfusa Lőcsei Jenő, zenei vezetője Balassa Krisztián. A magyar szöveg Müller Péter Sziámi munkája.

MTI

Related posts

1994 ÓTA ELŐSZÖR MARADUNK SZIGET FESZTIVÁL NÉLKÜL

celebadmin

CANDY DULFER IS FELLÉP AZ IDEI PALOZNAKI JAZZPIKNIKEN

celebadmin

HUNYADI JÁNOS NEVE IS SZEREPELT AZ ÚJ ZÉLANDI MERÉNYLŐ EGYIK FEGYVERÉN

celebadmin

Leave a Comment