Filmek Hírek Külföld

IRÁNI DRÁMA NYERTE A KARLOVY VARY-I FILMFESZTIVÁL FŐDÍJÁT

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be.

A 45 éves Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől.
Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.
A fesztiválzsüri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.
A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta.
Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

MTI

 

Related posts

A GOOGLE-T VIZSGÁLJA A GAZDASÁGI VERSENYHIVATAL

celebadmin

TARANTINO MEGNŐSÜLT

celebadmin

LEMEZLOVASOK GYŰJTENEK A MUNKA NÉLKÜL MARADT KOLLÉGÁKNAK

celebadmin

3 hozzászólás

Leave a Comment