Hírek Itthon

EGY BÍBOROS HETVEN ÉVE

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nemrég ünnepelte hetvenedik születésnapját, az ebből az alkalomból készült portréinterjú a Kossuth rádió augusztus 20-ai ünnepi adásában hangzott el. A bíboros családjáról és élete meghatározó pillanatairól is mesélt – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szombaton.

A közlemény szerint Erdő Péter az interjúban elmondta, hogy születésnapját püspök- és paptársaival közösen celebrált misével ünnepelte az esztergomi bazilikában. Az évfordulót családi körben is megülték néhány nappal később, családtagjai egyebek mellett fotóalbummal és emlékkönyvvel is megajándékozták a bíborost.
A Kossuth rádió archív felvételekkel is készült a beszélgetésre, amelyekkel Erdő Péter életének fontos szakaszait idézték fel. Elhangzott, Erdő Péter öt testvérével, köztük ikertestvérével, Pállal, szüleivel és nagyszüleivel élt együtt egy József körúti lakásban.
A bíboros gyerekkora történeteit felidézve azt mondta, családjában “a humor festette meg az alaptónust, ami könnyebbé tette a mindennapokat”.
A katolikus főpap azt is elárulta, kedvenc Biblia-fordítása a Békés-Dalos-féle. Mint mondta, vannak annál teológiailag pontosabb változatok is, de “irodalmilag az a legszebb”.
Erdő Péter érseki beiktatására úgy emlékezett vissza, mint ami komoly kihívást jelentett neki, hiszen beszédet kellett írnia az eseményre. Mint mondta, fontos volt, hogy beszédében a világegyház, Magyarország, valamint a határon túli magyar közösségek életére és az ökumenikus szempontokra is kitérjen.
Arra a kérdésre, hogy miért hálás a szüleinek, a bíboros azt felelte: “mi, katolikusok úgy tartjuk, hisszük és valljuk, hogy az ember örök életre születik. Tehát a szülők a gyerekeknek nemcsak egy földi életet ajándékoznak, hanem az örök boldogság lehetőségét is. Úgy mondják ezt, hogy a szülők új polgárokat nevelnek a mennyország számára. Ezt az én szüleim komolyan vették, ők ebben valóban hittek, és azt hiszem, hogy ez nagyon sok mindenben meghatározta a döntéseiket” – fogalmazott.
A bíboros hozzátette: hetvenedik születésnapján kilátogatott szülei sírjához, hogy köszönetet mondjon nekik és imádkozzon értük.

MTI

Related posts

PUSKÁS FERENCRE HALÁLÁNAK ÉVFORDLÓJÁRA EMLÉKEZTEK

celebadmin

RUDOLF PÉTER SZERINT MÉG NINCS OKUNK ÖRÜLNI

celebadmin

ISMÉT RANGOS DÍJAT KAPOTT A POST MORTEM

celebadmin

Leave a Comment