Egyéb Filmek Hírek

ELMENT A FRANCIA FILM EGYIK ÚJHULLÁMOS MESTERE

Emmanuel Macron francia államfő, valamint a filmszakma legjelentősebb intézményei és személyiségei is megemlékeztek a 91 éves korában kedden elhunyt Jean-Luc Godard filmrendezőről.

“Olyan volt, mint egy jelenés a francia filmművészetben. Aztán mesterré vált. Jean-Luc Godard, az újhullám emblematikus filmrendezője egy eltökélten modern és intenzíven szabad művészetet talált ki” – írta a Twitteren a francia köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy Godard halálával egy nemzeti kincset veszítettek el.
Alain Delon filmszínész az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy Jean-Luc Godard halálával “lezárult a filmtörténet egy fejezete”.
“Köszönet, Jean-Luc, a szép emlékekért, amelyeket ránk hagytál. Tudd, hogy mindig büszke leszek arra, hogy az Új hullám a filmjeim között szerepel!” – mondta a filmsztár. Godard Alain Delonnal a főszerepben 1990-ben készítette az Új hullám című filmet, amelyben éppen annak a módszernek fordított hátat, amelyet az új hullám képviselői – köztük maga is – a hatvanas évek elején kialakítottak.
A cannes-i fesztivál a Twitteren emlékezett meg a rendezőről.
“Mióta 1962-ben Agnes Varda Cléo 5-től 7-ig című alkotásában feltűnt a fesztiválon, Jean-Luc Godard 21 filmjét vetítették Cannes-ban. 1968 májusában a tüntetés agitátora volt. A Zsűri díját kapta meg 2014-ben a Búcsú a nyelvtől című filmje, 2018-ban pedig Arany Pálma-különdíjat kapott a teljes életművéért” – emlékeztetett közleményében a világ egyik legjelentősebb filmmustrája.
Gilles Jacob, a fesztivál korábbi elnöke az AFP-nek nyilatkozva a mozi Picassójának nevezte Godard-t, aki saját korát megelőzve játszott a szavakkal, a képekkel és a színekkel. “A filmes világ árván maradt” – hangsúlyozta Jacob.
Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter a Twitteren búcsúztatta a rendezőt. “Jean-Luc Godard felégette a filmművészet kódjait, a leleményesség, szabadság és tiszteletlenség hullámát zúdítva a világra. Felejthetetlen lenyomatú képeskönyvet hagy nekünk maga után” – írta a tárcavezető.
A César-díjakat odaítélő francia filmakadémia hangsúlyozta, hogy a filmművészet egyik nagy alakja ment el. Jean-Luc Godard száz filmet hagy maga után, amelyek között megannyi remekmű van, de saját szavai szerint ő nem filmeket, hanem mozit csinált – írta a filmakadémia.

MTI

Related posts

EGY ÉV GYALOGLÁS A JANGCE FOLYÓ MENTÉN

celebadmin

FRISSÍTI A MAGYAR UTCAKÉPEKET A GOOGLE

celebadmin

MENNYIT ÉR AZ ŐSZINTE DICSÉRET?

celebadmin

Leave a Comment